Viktiga länkar

På denna sida delas viktig information om samhällsfunktioner och organisationer som är avgörande för samhällets trygghet och säkerhet. Genom att förstå deras funktioner kan allmänheten bättre hantera olika situationer, från nödsituationer till vardagliga utmaningar som hälsoproblem och trafikhinder. Dessa organisationer tillhandahåller viktiga tjänster som akutvård, giftinformation, krishantering och trafikinformation, vilket är avgörande för samhällets välbefinnande. Att vara medveten om och ha tillgång till dessa resurser kan vara avgörande för att effektivt hantera och övervinna olika utmaningar och kriser.


I nödsituationer, inklusive akuta sjukdomstillstånd och brådskande brott eller bränder, ring alltid larmnumret 112. För icke-akuta frågor och vårdbehov kan du ringa 1177 Vårdguiden för råd om sjukvård och hälsa samt för information om närmaste vårdcentral. För information om större olyckor och kriser i Sverige, använd numret 113 13. Polisen kan nås på 114 14 för icke-akuta ärenden, såsom att lämna tips eller anmäla brott som inte pågår. Använd internationella prefix om du ringer från utlandet eller använder en utländsk mobiltelefon i Sverige.


Krisinformation.se sammanställer och förmedlar bekräftad information från myndigheter och ansvariga aktörer till allmänheten vid större händelser. Via webbplatsen kan allmänheten få information och råd om hur man bör agera vid olika typer av nödsituationer så som naturkatastrofer, olyckor och terrorhot. Det är en betydelsefull resurs för att öka medvetenheten och förberedelsen inför potentiella kriser och för att underlätta kommunikationen mellan myndigheter och allmänheten.


Giftinformationscentralen (GIC) drivs av Läkemedelsverket sedan 2009. GIC erbjuder telefonrådgivning dygnet runt för att informera om akut förgiftning med läkemedel, kemikalier och biologiska toxiner. Målet är att ge praktisk och anpassad information samt att säkerställa effektiv behandling vid allvarliga förgiftningar. GIC fungerar som ett stöd för sjukvården och erbjuder även lugnande besked och råd till allmänheten vid mindre farliga tillbud.


Tjänsten är viktig för att göra vården mer tillgänglig. 1177 erbjuder hälso- och sjukvårdstjänster över hela Sverige via telefon och sin webbplats. På webbplatsen hittar du information och e-tjänster för vårdärenden. Du kan även ringa dygnet runt för rådgivning av sjuksköterskor. Samarbetet med Folkhälsomyndigheten hjälper till att övervaka hälsoläget. Det är en viktig tjänst för att göra vården mer tillgänglig och främja hälsan i Sverige.


Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, spelar en central roll i att samordna olika aktörer inom samhället och arbetar för att stärka samhällets förmåga att hantera kriser och olyckor och andra nödsituationer. Tillsammans med kommuner, regioner, myndigheter och organisationer utvecklar de strategier och erbjuder stöd när allvarliga händelser inträffar. Målet är att lära av varje situation för att förbättra beredskapen inför framtiden.


MSB RIB, ett beslutsstöd för räddningstjänsten som sammanlänkar databaser för omfattande information om olyckshantering, förebyggande arbete och riskbedömning. Med data om farliga ämnen och ett referensbibliotek är det användbart för planering, akuta situationer, utbildning och riskanalys. Informationen används främst av räddningstjänster, myndigheter och andra organisationer inom samhällsskydd och beredskap, men är även tillgänglig för privatpersoner för informationssökning.


FASS, Farmaceutiska Specialiteter i Sverige, är en uppdaterad läkemedelsdatabas som främst används av hälso- och sjukvårdspersonal. Den innehåller viktig information om läkemedel, inklusive indikationer, doseringar och biverkningar. Trots att de flesta läkemedelsföretag bidrar frivilligt kan vissa produkter sakna information om de inte produceras av deltagande företag. Det är dock viktigt att notera att FASS inte inkluderar information om receptfria produkter och kosttillskott.


När en händelse inträffar är det viktigt för privatpersoner att veta att Trafikverket tillhandahåller aktuell information om väg-, tåg- och färjetrafik, inklusive trafikhändelser i realtid. Att använda denna information kan hjälpa personer att navigera genom eventuella störningar och planera sin resa på ett säkert sätt. Trafikverket är ansvarigt för hantering, planering, byggande och drift av infrastrukturen. Dessutom utför de prov för körkort, taxiförarlegitimation och yrkeskunnande för trafikyrken.


Om du är över 18 år, har en utbildning i HLR och hjärtat på rätt ställe, kan du bli en sms-livräddare genom att ladda ner och registrera dig. Som frivillig livräddare har du möjlighet att ge en andra chans till någon som drabbats av hjärtstopp och öka tryggheten i samhället. Gör skillnad och bli en del av det snabbt agerande laget som räddar varje hjärta som räknas.


Sveriges Hjärtstartarregister (SHR), grundat 2009 av Svenska rådet för hjärt-lungräddning (HLR-rådet), registrerar offentliga hjärtstartare utanför sjukvården. Dessa synliggörs på en karta för att underlätta lokalisering av livräddningsutrustning vid hjärtstopp. Registret fungerar även som en kunskapsbas för forskning inom området. Tid är avgörande vid hjärtstopp - en snabb strömstöt inom 3-5 minuter kan öka överlevnadschansen med 50-70%.